Het verhaal van Wim van der Mark

Gedreven spreker, schrijftrainer en auteur voor meer succes met teksten

59 minuten inspiratie

In dit webinar van Clever Campus krijg je concrete tips om je conversie  te verbeteren. Alleen met tekst.

Na het kijken kun jij vrijwel zeker ook wel iets aanpassen. 

Geïnspireerd door Professor Siegfried Vögele

Ik was al in de jaren 80 van de vorige eeuw gefascineerd door de kracht van tekst. Ik vond het wonderlijk wat een andere kopzin boven een direct mailbrief voor effect had. Ik was tot 1990 verkoopleider bij Vierhand Direct Marketing. Voor onze klanten organiseerden we tweedaagse seminars met Professor Siegfried Vögele. De inzichten van deze bijzondere man gaven mij het laatste zetje. Ik wilde professioneel trainer worden. Ik volgde eerst een "train de trainer" opleiding bij DOOR Praktijktrainers. Ik ging naar Duitsland om me door professor Vögele te laten trainen en ik werd part time docent bij ISBW. Toen wist ik het zeker: ik ben trainer. Ik vond het heel spannend. Ik had twee kleine kinderen, een hypotheek en ik was kostwinnaar met een goede vaste baan. Ik nam ontslag en begon samen met Rob Woelinga het Instituut voor Direct Marketing kennis (IDMK).


Eerst 17 jaar IDMK, daarna Dialoogtrainers.nl

17 jaar lang organiseerden we seminars en trainingen. Het seminar met Professor Vögele was de basis. Twee keer per jaar meer dan 100 deelnemers die twee dagen aan zijn lippen hingen. Ik was er altijd bij! Ik wist na een paar jaar precies wat er kwam. Hoe hij de spanning opbouwde. Hoe hij die zaal muisstil kreeg. Zelf gaf ik trainingen aan kleine groepen. Trainingen over het schrijven van direct mailbrieven, brochures en catalogi. In 2007 hebben we de incompany trainingen afgesplitst van IDMK en voortgezet onder de naam Dialoogtrainers.nl. De trainingen met open inschrijving onder de naam IDMK zijn voortgezet door Beeckestijn Business School. Daar geef ik nog steeds met veel plezier les.  


Daarna freelance schrijftrainer

In 2014 stopte Rob Woelinga en ging ik alleen verder. Ik focuste steeds meer op het resultaat van betere teksten. Ik ging minder kennis overdragen en de deelnemers meer laten schrijven. Doen in plaats van leren! Als je weet hoe het moet en je past het niet toe, kan je net zo goed niets weten. Ik zag daarna zulke fantastische resultaten. Resultaten van deelnemers motiveren mij pas echt. En als ik een e-mailtje krijg van een cursist van Beeckestijn Business School die schrijft "Ik ben zo blij! Al mijn lessen zitten vol", kan mijn dag niet meer stuk. 


Nu steeds meer coach van cursisten van Schrijven voor het Brein

Sinds Etienne Donicie als derde partner bij Schrijven voor het Brein aangesloten is, geef ik minder les. Ik coach nu veel vaker teams die de lessen uit de e-learning toepassen. Ik hoor nu continu de resultaten van mensen die structureel tekst aanpassen. Mensen die 5 x zoveel leads binnenhalen. Ik coach steeds met dezelfde structuur. Zorg eerst dat je lezer zichzelf of zijn behoefte herkent. Dan komt je belofte en dan bewijs van je belofte. Na het bewijs vraag je om een reactie. Alleen die structuur doet vaak al wonderen.    


En dan het boek nog...

In 1996 schreef ik al samen met Rob Woelinga het boek  “Verbeter uw direct-mailbrieven”. Hiervan verscheen in 2001 de 8e en laatste druk. In 2003 schreven we de opvolger: “Overtuigend & Interactief Schrijven“. Daarvan verscheen in 2011 de 3e gewijzigde druk. In 2009 schreef ik alleen voor Noordhoff een studieboek over online marketingcommunicatie voor het HBO: "Marketing.com". In 2011, 2014 en 2017 volgden de steeds geheel gewijzigde 2e, 3e en 4e druk.


En in november 2022 was het nieuwe boek met Martin van Kranenburg en Michel Rolvink klaar: Schrijven voor het Brein. Dit boek is voor mij de kers op de taart. In eigen beheer uitgegeven, prachtig geïllustreerd en een opmaak die de leesbaarheid écht ondersteunt. Dit is mijn beste boek. Het is gelukkig  geweldig ontvangen ook. De eerste druk met een oplage van 3000 was al in drie maanden uitverkocht. De tweede druk is op details nog mooier, nog beter.