Geïnspireerd door Professor Siegfried Vögele
Ik was al in de jaren 80 van de vorige eeuw gefascineerd door de kracht van tekst. Ik vond het wonderlijk wat een andere kopzin boven een direct mailbrief voor effect had. Ik was tot 1990 verkoopleider bij Vierhand Direct Marketing. Voor onze klanten organiseerden we tweedaagse seminars met Professor Siegfried Vögele. De inzichten van deze bijzondere man gaven mij het laatste zetje. Ik wilde professioneel trainer worden. Ik volgde eerst een "train de trainer" opleiding bij DOOR Praktijktrainers. Ik ging naar Duitsland om me door professor Vögele te laten trainen en ik werd part time docent bij ISBW. Toen wist ik het zeker: ik ben trainer. Ik vond het heel spannend. Ik had twee kleine kinderen, een hypotheek en ik was kostwinnaar met een goede vaste baan. Ik nam ontslag en begon samen met Rob Woelinga het Instituut voor Direct Marketing kennis (IDMK).
Eerst 17 jaar IDMK, daarna Dialoogtrainers.nl
17 jaar lang organiseerden we seminars en trainingen. Het seminar met Professor Vögele was de basis. Twee keer per jaar meer dan 100 deelnemers die twee dagen aan zijn lippen hingen. Ik was er altijd bij! Ik wist na een paar jaar precies wat er kwam. Hoe hij de spanning opbouwde. Hoe hij die zaal muisstil kreeg. Zelf gaf ik trainingen aan kleine groepen. Trainingen over het schrijven van direct mailbrieven, brochures en catalogi. In 2007 hebben we de incompany trainingen afgesplitst van IDMK en voortgezet onder de naam Dialoogtrainers.nl. De trainingen met open inschrijving onder de naam IDMK zijn voortgezet door Beeckestijn Business School. Daar heb ik nog jarenlang met veel plezier lesgegeven.
Zes jaar solo schrijftrainer, coach en spreker
In 2014 stopte Rob Woelinga en ging ik alleen verder. Ik verzorgde trainingen en presentaties voor kleine en grote groepen door heel Europa. Ik ging steeds minder theorie geven en liet mensen meer zelf nadenken over de kern van hun boodschap. Doen in plaats van leren! Ik zag fantastische resultaten. Resultaten van blije deelnemers waren mijn motivatie om door te gaan.
Toen kwam Schrijven voor het Brein
In maart 2020, direct na de lockdown, ging ik met Martin van Kranenburg aan de slag met Schrijven voor het Brein. Het was een feest om samen lessen te ontwerpen, op te nemen en online te zetten. Heel leerzaam om lessen zo compact mogelijk te maken. We vulde elkaar aan en hielden elkaar scherp. In september was de training klaar voor de proefcursisten. En eind november ging Schrijven voor het Brein live op mijn 66e verjaardag. Ik had helemaal niet verwacht dat de e-learning zou uitgroeien tot een trainingsinstituut met meer dan 3000 klanten en 150 teams. Dus ik gaf al snel aan dat er een derde partner moest komen om mij op te volgen. Martin wilde iemand met mijn profiel, iemand met een 'copywriting-profiel'. Dus kwam Etienne in mei 2022 als derde partner bij Schrijven voor het Brein. Een geweldige aanvulling. En ik bleef zelf lekker meedoen. Er was werk genoeg voor drie partners.
Tijd om te stoppen
In september 2024, net na de zomervakantie, wist ik dat het tijd was om te stoppen. Etienne heeft de eerste twee modules van de e-learning helemaal opnieuw ingesproken. Dat waren eerst mijn lessen. Ik heb alles teruggeluisterd en het is geweldig. Ik ben blij dat de kennis over de essentie van het schrijven in dialogen op deze manier geborgd blijft. Vastgelegd in videolessen en in het boek Schrijven voor het Brein, dat nu na 1,5 jaar in de top 10 van de Managementboek Top 100 staat. Ik ben ervan overtuigd dat deze oerprincipes alleen maar belangrijker worden in het komende AI-tijdperk. Ik stop dus met een goed gevoel. Etienne neemt al mijn taken en trainingen over. In module 5 hoor je voorlopig nog mijn stem. Ik ben van plan om af en toe aan te sluiten bij een webinar en blijf op de achtergrond bij Schrijven voor het Brein betrokken.
Wat ik ga doen?
Ik weet het niet. En dat voelt heel goed. Ik heb altijd plannen gehad. Veel plannen heb ik uitgevoerd. En nu voelt het heel vrij om geen enkel plan te hebben.